Sonic Bee
  • Etusivu
  • Palvelut
    • Äänentoisto
    • Valaistus
    • Musiikkituotanto
    • Kuvatuotanto
  • Blogi
  • Galleria
  • Yhteystiedot

Pieniä ja suuria tarinoita tapahtumien keskipisteestä ja niiden ääriltä.

Mitä on tilavalaisu ja miten juuri SINÄ voit hyödyntää sitä tapahtumajärjestäjänä?

27/11/2018

0 Kommentit

 
Kuva
Kuvittele itsesi koulun liikuntasaliin. Tai autoliikkeeseen. Tai juuri valmistuneen toimistorakennuksen aulaan. Tai seuraintalolle. Maalaa mielessäsi kuva näkemästäsi. Tauluun tulee monenlaisia asioita, mutta yhdistävinä tekijöinä ovat kirkkaus ja kliinisyys. Arkisuus. Nämä elementit tukevat edellä mainittujen tilojen alkuperäistä käyttötarkoitusta oikein hyvin.  Mutta kaikissa näissä järjestetään myös erilaisia yksityis- ja yrityspuolen tapahtumia: mm. häitä, syntymäpäiviä, konsertteja ja yritystapahtumia (tuotejulkistukset, merkkipäivät, pikkujoulut jne.). Silloin kirkkaus, kliinisyys ja arkisuus eivät olekaan enää tilalta toivottuja ominaisuuksia.  Onko mitään tehtävissä? On. Onneksi.

Loisteputki - pahin vihollisesi.

Loisteputkivalaistus on ehkä maailman suurin tunnelmantappaja. Paljon valoa, hieman kellertävää sellaista, ehkä pieni surina tiensä päässä olevasta kuristimesta vielä kaupan päälle. Tuttu, turvallinen ja vieläkin erittäin yleinen valaistus koulun salissa, autoliikkeessä, toimistorakennuksessa ja seuraintalolla.  Siis hetkinen! Juuri niissä paikoissa, joissa järjestetään myös juhlia ja muita tapahtumia. Tunnelmantappaja? 1+1=2... 

No, onneksi perinteiset loisteputket siirtyvät hiljalleen uudisrakentamisen ja remontoinnin myötä historiaan ja tilalle tulevat led-valaisimet. Tilavalaistuksen näkökulmasta edellä mainituissa tiloissa käytettävät led-valaisimet eivät ole aivan yhtä iso peikko kuin loisteputket, mutta perusongelmaa - kirkkautta, kliinisyyttä ja arkisuutta - ne eivät valitettavasti poista. Jos sammutat perusvalaistuksen, niin poistat kolme ongelmaa: kirkkauden, kliinisyyden ja arkisuuden. Niiden sijaan aiheutat yhden uuden ongelman: pimeyden. Tilavalaistuksen suunnittelijalle pimeys ei kuitenkaan ole ongelma, vaan suuri mahdollisuus! 
Kuva
Kuva

Pimeydestä valoon - kylmästä lämpimään!

Pari matemaattista kaavaa tähän väliin:
Valkoiset seinät + kirkas perusvalaistus = tunnelmantappaja, kylmä, kliininen, arkinen, perus.
Valkoiset seinät + tilaan ja tapahtumaan suunniteltu ja toteutettu tilavalaistus = Tunnelmallinen, lämmin, hieno, juhlallinen, tyylikäs, aisteja hivelevä.

Eli hyvin suunnitellulla ja toteutetulla tilavalaistuksella tunnelma voidaan muuttaa kylmästä lämpimään, arjesta juhlaan, kliinisestä aistikkaaseen. Uskoisin, että sinä tapahtumanjärjestäjänä haluaisit tehdä tilaan juuri edellisessä lauseessa mainitut muutokset, eikö?

Mitä tilavalaisu sitten käytännössä on?

Pelkistetysti: hallittua valaisua halutuilla väreillä hyödyntäen tilan erityispiirteitä, mm. pylväitä, erkkereitä ja isoja (valkoisia) seinäpintoja.

Tyypillinen ja toimiva perusratkaisu on "uplighting". Tälle termille ei taida olla suomenkielistä vastinetta, mutta nimensä mukaisesti valaisu toteutetaan lattialle asetelluilla valaisimilla, jotka suunnataan ylöspäin. Itse käytän pääasiassa RGB(WA) led-valaisimia, joten värit voidaan valita vapaasti. Kunnon myyntitykki sanoisi tässä vaiheessa, että mahdollisia värejä on rgb-väriavaruuden mukaan noin 16,7 miljoonaa. Ihan näin loistelias ei totuus kuitenkaan ole, mutta todettakoon, että värimahdollisuuksia on ihan riittävästi. :) 

Seinäpintojen, pylväiden yms. valaisun lisäksi valaisen usein myös katon. Tähän käytän useimmiten ns. gobon sisältäviä heittimiä, jolloin kattoon saa heijastettua erilaisia kuvioita valaisun elävöittämiseksi. 

Seinien ja katon valaisulla ollaan jo varsin pitkällä perusratkaisussa ja haluttu tunnelma on varmasti jo saavutettu. Näiden lisäksi voidaan vielä keskittyä yksityiskohtien valaisuun, mm. morsiusparin pöytä, yrityksen tuotteet/brändi, arkkitehtoniset yksityiskohdat, sisääntuloväylän valaisu jne. Joskus myös lattian valaisu toimii!    
Kuva
Kuva
Kuva

Entä valaisu ulkona?

Onnistuu sekin. Vuoden 2018 lopulla tulee valikoimiin tehokkaita säänkestäviä valaisimia, joita voi käyttää ulkotiloissa mm. rakennuksen julkisivun, puiden, pensaiden yms. valaisuun. 

Mitä muuta uutta?

Johdottomuus! 
Sonic Bee on kovaa vauhtia siirtymässä akkukäyttöisiin ja langattomasti ohjattaviin valaisimiin tilavalaisussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että valaisimet saa asennettua nopeasti, helposti ja siististi ilman näkyviä johtoja. Tämä mahdollistaa myös valaisimien sijoittelun paikkoihin, joihin se ei aiemmin ole ollut mahdollista. Näin päästään entistä luovempiin ratkaisuihin. Ihan täyteen langattomuuteen ei vielä koko kaluston osalta päästä, mutta sitä kohti!

Onko tilavalaisu aina paras ratkaisu tilan visuaaliseen somistukseen?

Rehellisyyden nimissä; ei.
Esimerkiksi isoja lasipintoja sisältävät tilat on hankalia valaistavia, koska lasia ei voi käyttää valon heijastamiseen. Lisäksi Suomen valoisa kesä taistelee melko menestyksekkäästi keinovaloa vastaan.  Jos järjestät tapahtuman keskellä kesää paikassa, jossa on paljon ikkunapinta-alaa (eli tilaan pääsee paljon luonnonvaloa), niin tilavalaisu ei ehkä aja toivotusti asiaansa - saati rakennuksen julkisivun valaisu. Silloin kannattaa nauttia luonnonvalosta.  
Myös tilat, joissa ei ole juurikaan seinäpintaa näkyvillä (esimerkiksi hyllyjen, tms. takia), saattavat olla haasteellisia, koska yhtenäinen heijastava pinta edesauttaa onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa.

Useilla eri vaihtoehdoilla maaliin!

Jos haluat olla itse oman tapahtumasi valotaiteilija, niin voit vuokrata Sonic Beeltä pelkät valaisimet. Asennus ja ohjelmointi on melko helppoa, mutta vaatii toki aikansa ja vaivansa. Usein avaimet käteen -ratkaisu on kuitenkin järjestäjänkin kannalta helpoin. Näin jokainen pääsee keskittymään hallitsemaansa osa-alueeseen ja varmistamaan sillä saralla tapahtuman tai juhlan onnistuminen. 

Pyydä tarjous, jos tuntuu, että tilavalaisu on juuri sitä, mitä tapahtumasi tai juhlasi tarvitsee! 
Suunnitellaan sen jälkeen budjetin mukainen tunnelmallinen, lämmin, hieno, juhlallinen, tyylikäs ja aisteja hivelevä kokonaisratkaisu.

​Valoisin terveisin,
Pasi Sinivuori / Sonic Bee
0 Kommentit



Jätä vastaus.

    Laatija

    Pasi Sinivuori,
    ​Sonic Been yrittäjä. 

    Arkisto

    marraskuu 2018

    Kategoriat

    Kaikki

    RSS-syöte

Sonic Bee | Taivalkunnantie 16, 37120 Nokia | p. 044 5260 885 | pasi.sinivuori@sonicbee.fi | y-tunnus: 1113111-0
  • Etusivu
  • Palvelut
    • Äänentoisto
    • Valaistus
    • Musiikkituotanto
    • Kuvatuotanto
  • Blogi
  • Galleria
  • Yhteystiedot